Kuchnia śląska

Termin 7-10 maja 2019 roku (od wtorku do piątku)
Czas trwania ok. 1,5 godz.
Cena 300 zł / grupa + bilety wstępu
Ilość uczestników do 25 osób
Odbiorca dzieci i młodzież szkolna

potwierdzenie lekcji muzealnej_Kuchnia_śląska

Opis

Lekcja ma przybliżyć jak wyglądała kuchnia domowa, która kojarzy się nie tylko z jedzeniem, ale także z domem rodzinnym dającym poczucie bezpieczeństwa, z zapachem świeżego chleba. Kuchnia śląska to nie tylko kluski śląskie, rolady i modro kapusta. Zapoznamy się z kuchnią codzienną, zwyczajną, a także z zwyczajami i tradycjami kulinarnymi. Uchylimy drzwi do tradycyjnej komory (komorki, spiżarki) domowej piwnicy i dzisiejszej apteczki – kiedyś pełnej ziół leczniczych, ale też trunków i różnych łakoci. Poznamy przede wszystkim potrawy bardzo proste, te które w tygodniu jedli najbiedniejsi, potrawy postne oraz dania oszczędne – głodowe, które były zdobywane w największym trudzie, w latach nieurodzaju, klęsk, żywiołowych, skrajnego ubóstwa.

KONTAKT Dział Udostępniania i Edukacji

rezerwacja lekcji muzealnych E-MAIL
edukacja@muzeumwsiopolskiej.pl
TELEFON
77 457 23 49, wew. 114, 115, 214