Od ziarenka do bochenka

Termin 2-12 czerwca 2020 roku (od wtorku do piątku)
15-26 września 2020 roku (od wtorku do piątku)
Czas trwania ok. 1,5 godz.
Cena 500 zł / grupa + bilety wstępu
Ilość uczestników do 45 osób
Odbiorca wychowankowie przedszkola oraz dzieci i młodzież szkolna
Do pobrania:

potwierdzenie_lekcji_od_ziarenka_do_bochenka

Opis

Celem lekcji jest omówienie roli chleba w życiu człowieka, zapoznanie ze zwyczajami związanymi z jego wypiekiem, pokazanie miejsca chleba w literaturze ludowej i przysłowiach oraz przedstawienie sposobów mielenia zboża na dawnej wsi. Elementem lekcji jest samodzielne wykonanie bułeczek z świeżego ciasta, ich wypiek oraz degustacja chleba, wypieczonego według starych receptur w zabytkowym piecu z Rudziczki.

lekcje muzealne "Od ziarenka do bochenka"

KONTAKT Dział Udostępniania i Edukacji

rezerwacja lekcji muzealnych E-MAIL
edukacja@muzeumwsiopolskiej.pl
TELEFON
77 457 23 49, wew. 114, 115, 214