Święta Wielkanocne na Śląsku – obrzędy i zwyczaje

Termin 17-27 marca 2020 roku (od wtorku do piątku)
Czas trwania ok. 1,5 godz.
Cena 350 zł / grupa
W przypadku zwiedzania ekspozycji Muzeum należy zakupić bilet wstępu dla każdego uczestnika
Ilość uczestników do 25 osób
Odbiorca dzieci i młodzież szkolna

Do pobrania:

potwierdzenie_lekcji_swięta_wielkanocne

Uwaga! Dzieci na zajęcia powinny zabrać 4 ugotowane na twardo jajka: 2 zabarwione oraz 2 białe.

Opis

Na zajęciach edukacyjnych dzieci poznają tradycyjne zwyczaje i obrzędy, poprzedzające Święta Wielkanocne na dawnej (i współczesnej) wsi śląskiej. Podczas zajęć omawiane są przygotowania świąteczne w kuchni (tradycyjne potrawy, wypieki inne). Drugą część lekcji stanowią warsztaty praktyczne, podczas których pod okiem twórców ludowych uczestnicy poznają następujące tradycyjne techniki zdobienia jaj wielkanocnych: wydrapywanie wzoru na zabarwionej skorupce jajka (kroszonki), batik (pisanie gorącym woskiem po białym jajku), oklejanie jaj sitowiem oraz wytrawianie kwasem wzoru na zabarwionej skorupce.

 

pisanki

KONTAKT Dział Udostępniania i Edukacji

rezerwacja lekcji muzealnych E-MAIL
edukacja@muzeumwsiopolskiej.pl
TELEFON
77 457 23 49, wew. 114, 115, 214