„Głos mają ryby. Ochrona dziedzictwa kulturowego i bioróżnorodności w środowiskach wodnych w Muzeum Wsi Opolskiej i na terenie Śląska Opolskiego” 2021

Projekt „Głos mają ryby. Ochrona dziedzictwa kulturowego i bioróżnorodności w środowiskach wodnych w Muzeum Wsi Opolskiej i na terenie Śląska Opolskiego” w 2021 roku wszedł w zaawansowaną fazę realizacji.

Na terenie Muzeum Wsi Opolskiej w Opolu rozpoczęliśmy szereg działań związanych z tą inicjatywą.

Rewitalizacja cieku wodnego

Jednym z założeń ochrony bioróżnorodności w Muzeum jest rewitalizacja naszego cieku wodnego. Sztucznie utworzony w 1969 roku obiekt mierzy ok. 700 metrów. W skład cieku wchodzi też staw (również będący w trakcie rewitalizacji) oraz mniejsze zbiorniki służące między innymi do obsługi młyna wodnego z Siołkowic Starych.

Odbudowa zagrody rybackiej

W roku bieżącym ruszyły prace budowlane na terenie muzeum, obejmujące zbudowanie trzech budynków wraz z pełną infrastrukturą gospodarstwa wiejskiego (droga, ogrodzenie, gnojownik czy haźlik, itd.).

Wśród obiektów architektonicznych znajdzie się m.in. chałupa z Turza, która na odbudowę czekała aż 44 lata (od momentu rozbiórki). Oprócz chałupy z Turza, w zagrodzie stać będą: stodoła z Podlesia (z ekspozycją biotopu rzecznego) oraz budynek gospodarczy z wozownią.

W zagrodzie znajdzie się ekspozycja prezentująca życie rybaka rzecznego z okolic Kędzierzyna-Koźla i Raciborza w okresie dwudziestolecia międzywojennego.

Warsztaty ekologiczne

Od czerwca 2021 roku rozpoczęliśmy cykl lekcji przyrodniczych na terenie naszego Muzeum.
Warsztaty ekologiczne przeprowadzane w Muzeum Wsi Opolskiej poruszają tematykę ochrony wody i całego środowiska wodnego, w kontekście zagrożonych gatunków ryb oraz zanieczyszczenia wody.   Główną tematyką warsztatów jest ochrona bioróżnorodności, edukacja ekologiczna, przyrodnicza, fauna i flora.Ponadto zakłada się przeprowadzenie warsztatów dotyczących gatunków ryb chronionych
i zagrożonych wyginięciem. Spotkania edukacyjne są skierowane do wszystkich grup wiekowych.



Imprezy plenerowe
 
Podczas trwania projektu, zrealizowane zostaną dwie imprezy plenerowe o charakterze ekologicznym. Szczególny nacisk będzie położony na ochronę środowiska wodnego, gatunków ryb zagrożonych wyginięciem, pokazy kulinarne ściśle związane z ukazaniem naturalnej hodowli organizmów wodnych i pozyskiwanie ryb ze sztucznych zbiorników wodnych, rzek i jezior, a także zagospodarowaniem i odpowiedzialną eksploatacją zasobów rybnych rzek i jezior. Ponadto planowany jest w tym czasie kiermasz wyrobów ekologicznych oraz występy zespołów folkowych.
Podczas imprez planuje się bezpłatne prelekcje na temat ochrony różnorodności biologicznej, warsztaty rodzinne, pokaz rzemiosła związanego z tradycją rybołówstwa i rybactwa. Przewidziane są także spotkania z przyrodnikami, leśnikami, pasjonatami przyrody, ekologami. „Ekopiknik’’organizowany będzie dwukrotnie w pierwszym i drugim roku trwania projektu.

Warsztaty i pokazy kulinarne

Warsztaty i pokazy kulinarne mają na celu promocję lokalnych ryb ściśle powiązaną z  pogłębieniem świadomości społeczeństwa w kontekście dóbr natury i ochrony otaczającego nas środowiska, ochrony zdrowego, ekologicznego jedzenia, upraw nieingerujących w czystość wód. Warsztaty będą miały także na celu pokazać bogate, regionalne kulinarne dziedzictwo.

W 2021 roku Muzeum Wsi Opolskiej odbywały się również warsztaty kulinarne poświęcone potrawom z ryb regionalnych. Był to cykl 8 spotkań prowadzonych przez zawodowego kucharza Kamila Klekowskiego. Na każdym z trzygodzinnych warsztatów uczestnicy uczyli się trudnej sztuki filetowania oraz porcjowania ryb oraz oczywiście przyrządzania z nich różnorakich potraw. Uczestnicy dowiedzieli się między innymi jak ugotować zupę rybną zgodną z ideą „zero waste”. Mogli też przygotować filet z karpia zapiekanego na warzywach oraz roladki z pstrąga.