Trawienie kwasem
Jedną z najstarszych, obok pisania woskiem, technik zdobienia jaj wielkanocnych znanych na Opolszczyźnie jest wytrawianie kwasem. Aktualnie umiejętność ta uległa zapomnieniu i jest bardzo rzadko praktykowana. Tradycyjnie jako płyn do trawienia stosowano substancje naturalne tj. kwas z kiszonej kapusty, kwas z kiszonych ogórków, zakwas barszczowy, kwaśną serwatkę. Z czasem do trawienia zaczęto używać octu, stężonego roztworu kwasku cytrynowego, a także roztworu kwasu solnego. Najlepsze efekty wizualne w postaci wyrazistego wzoru uzyskuje się stosując tą ostatnią substancję. Współcześnie dzieci stosują coca colę, która znakomicie nadaje się do tego celu. Technikę trawienia w doskonały sposób opanowały dwie ze znanych opolskich twórczyń: Teresa Sobota i Anna Kośna. Od kilku lat podczas warsztatów organizowanych przez Muzeum Wsi Opolskiej dzieci uczą się wytrawiać jajka. W ten sposób zdobić jajka zaczęły Bianka i Emilia Bartecka, który prace prezentują bardzo wysoki poziom artystyczny.
Do trawienia stosuje się białe jajka barwione w farbach do tkanin. Dawniej do farbowania używania substancji naturalnych, głównie wywaru z cebuli. Jajka powinny być w ciemnych odcieniach, po to aby uzyskać większy kontrast wzoru. Na powierzchni skorupki rysuje się octem wzór, używając drewnianego zaostrzonego patyczka, metalowej stalówki w obsadce. Narzędzie co chwilę zanurzane jest w płynie, który w trakcie rysowania drewienkiem trawi farbę, aż do uzyskania na skorupce jajka białego wzoru. Po każdej takiej czynności powierzchnię styku oczyszcza się z płynu, używając płóciennej lub bawełnianej ściereczki. Najczęściej na tak wykonanych jajkach spotyka się ornamentykę roślinną w postaci kwiatów i liści. Dzieci często sięgają po motywy zgeometryzowane.